Kanapių kosmetika

kanapių kosmetika

Kanapių pavadinimas vis dažniau paminimas, kai kalbama apie grožio produktus ir kvepalus. Kone šimtmetį pamiršto augalo naudingosios savybės puikiai tinka kosmetikos produktams. Augintojai giriasi, kad kanapių jau rastume muilų, plaukų lakų, šampūnų ir kondicionierių, lūpų balzamų, lūpdažių, įvairiausių kremų ir kitų kosmetikos produktų sudėtyse.

Grožio industrija yra didžiulė ir nuolat ieško naujų ingredientų – ekspertai teigia, kad pasaulinė kosmetikos rinka verta bent 12 milijardų eurų ir sparčiai augs artimiausią dešimtmetį. Vis didesnė pasaulio dalis gali sau leisti grožio priemones, o smulkūs verslininkai ir didžiulės korporacijos pastoviai ieško naujų pirkėjų ir kuria naujus produktus. Be to, vis daugiau vyrų taip pat ima naudoti specializuotas kosmetikos priemones.

Kuri kanapės dalis naudojama kosmetikoje

Minėti kanapių grožio produktai (muilas, kremai ir kt.) gaminami iš augalinių riebalų. Tam puikiai tinka kanapių sėklų aliejus, kuriame yra puikus sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių santykis. Jis sudaro iki trečdalio viso kanapės sėklos svorio.

Net 30 proc. kanapių sėklos svorio sudaro aliejus, kuris puikiai tinka kosmetikai gaminti.

Kanapių sėklų aliejuje esančios riebalų rūgštys bei kitos medžiagos puikiai drėkina odą. Kai kurie kosmetikos gamintojai teigia, jog aliejuje esanti gama linoleno rūgštis suformuoja papildomą apsauginį sluoksnį nuo UV spindulių. Taip pat manoma, kad kanapių sėklų aliejus šiek tiek atpalaiduoja poodinius raumenis. Beje, minėtoji gama linoleno rūgštis kartais naudojama aknei gydyti.

Gamintojai teigia, kad aliejuje esanti gama linoleno rūgštis saugo odą nuo ultravioletinių spindulių.

Šiuo metu į kosmetikos produktus perdirbami apie 17 proc. visų pluoštinių kanapių. Jei ekonominės prognozės neklysta, jau 2025 metais pluoštinių kanapių rinka bus verta tiek, kiek dabar vertinama kosmetikos rinka – 12 mlrd. eurų.

Kanapių kosmetikos produktus kuria ir Lietuvoje žinomi prekių ženklai kaip „Colgate-Palmolive“. Didieji JAV kosmetikos gamintojai kanapių sėklas ir aliejų įsigyja iš Kanados augintojų. Neseniai visas kanapių rūšis legalizavusi valstybė iš šio augalo gauna didžiulę ekonominę naudą.

Neseniai visas kanapių rūšis legalizavusi Kanada pelnosi iš šio augalo: JAV kosmetikos gamintojai importuoja kanapių sėklas ir aliejų iš šiaurinės kaimynės.

CBD ekstraktai kosmetikoje

Be sėklų kosmetikoje kartais naudojamas ir CBD (kanabidiolio) ekstraktas, kurį net Pasaulio sveikatos organizacija vertina kaip mediciniškai svarbią medžiagą. CBD išgaunamas iš kanapės žiedų. Deja, daug valstybių, įskaitant ir Lietuvą, vis dar draudžia ir riboja CBD gamybą ar pardavimą, todėl jis nėra taip paprastai pritaikomas kosmetikos pramonėje. Kosmetikos gamintojai skelbia, kad produktai su CBD mažina tinimą ir uždegimus.

Kanapių ateitis kosmetikoje – šviesi

Kanapių dervose ir aliejuje yra šimtai dar neištirtų kanabinoidų, todėl kosmetikos gamintojai tikriausiai turės dar ne vieną progą išleisti gydančių ir gražinančių kanapių kremų. Tiesa, būtina prisiminti, jog kosmetikos industrija niekada nevengė garsiai skelbti savo produktams palankių tyrimų, todėl visus gamintojų teiginius apie kanapių kosmetikos naudą verta priimti skeptiškai.

Kanapių dervose ir aliejuje yra šimtai dar neištirtų kanabinoidų, todėl ateityje tikriausiai išgirsime apie daug kitų kanapių kosmetikos privalumų.

Ar Lietuva išnaudos puikią galimybę?

Mūsų šalis yra viena iš ES lyderių pagal užauginamas pluoštines kanapes. Lietuvoje taip pat galima įsigyti kanapių kosmetikos produktų: įvairių kremų, muilų, lūpų balzamų, odos šveitimo priemonių ir kt. Deja, mūsų įstatymai vis dar draudžia išgauti CBD, todėl galime nespėti pasinaudoti visomis galimybėmis sparčiai augančioje kanapių kosmetikos rinkoje.

PALIKITE ATSAKYMĄ

Įveskite komentarą!
Įveskite savo vardą